top of page
IMG_7306.JPG.jpg
IMG_7304.JPG.jpg
IMG_7310.JPG.jpg
IMG_7313.JPG.jpg

JULES kan het al zelf! 

ZELFREDZAAMHEID BIJ PEUTERS

Jules is 2,5 jaar oud.  Hij mag naar de peuterklas toe,... hij is al groot!  
Jules heeft een nieuwe boekentas gekregen van mama en papa en daar zitten hele leuke spullen in!   Sinds kort doet Jules ook pipi op het potje!  Wat is hij trots als hij een plasje doet! Hij mag dan een bolletje kleuren op het beloningsblad!  Jules kan dat al helemaal zelf!  Zelf dingen doen en op die manier de wereld ontdekken vindt Jules dan ook superleuk...

In onze klas is Jules een figuur waar de peuters zich mee kunnen identificeren.  Hij bevindt zich net als onze peuters in dezelfde ontwikkelingsfasen en beleeft samen met hen avonturen, geheel op hun peutermaat!

Vanuit deze filosofie gaan we onze vriend Jules ook mee inzetten bij het stimuleren van de " zelfredzaamheid" van onze peuters. 

 

ZELFREDZAAMHEID? WAT IS DAT?

Wel het is een leerproces dat in verschillende fasen gebeurt.  Welke fasen dit zijn, hoe we te werk gaan rond zelfredzaamheid in de klas,  hoe we Jules hierbij kunnen betrekken, wat we verwachten van u als ouder in dit leerproces, ...   

Een antwoord op  al deze vragen willen we graag geven in onderstaande beschrijving. 

Voor vele 2,5 jarigen is het een grote stap om van de kinderopvang naar de school te gaan...  Een klas met meer kinderen, slechts één of twee leerkrachten, het is dus van groot belang dat we al vrij snel gaan werken rond de zelfredzaamheid.  Gelukkig is uw peuter hier ook klaar voor en kan hij dit aan! 

Zelfredzaamheid meenemen in de opvoeding van je kind kan al vroeg beginnen.  

Je kan bij zelfredzaamheid de volgende fasen onderscheiden: 

-  VOOR DOEN

-  SAMEN DOEN

-  ALLEEN LATEN PROBEREN

-  ZELF DOEN

Als je al op jonge leeftijd vertelt aan je kind wat je doet dan pikt je kind dat vanzelf op.  Als dan de fase " SAMEN DOEN" begint, weet je kind al wat er wordt verwacht.  

Bijvoorbeeld: het aantrekken van de jas.  Terwijl jij dit doet voor jouw kind beschrijf je WAT je doet. Of bij het dekken van de tafel vertel je wat je allemaal nodig hebt, waar je het zal zetten, je benoemt de materialen die je gebruikt.  Hier zitten we dus in de eerste fase: het voor doen en dus ook zoveel mogelijk benoemen WAT we aan het doen zijn! 

ZONE VAN DE NAASTE ONTWIKKELING

Je kind helpen met iets dat het nog niet kan, de fase "SAMEN DOEN", wordt ook wel eens de " Zone van de naaste ontwikkeling" genoemd.  

In deze fase gaan we onze kinderen ondersteunen.  Kinderen leren door samen met een volwassene of leeftijdsgenoten iets te doen.  Wij als volwassene kunnen hen stimuleren in hun ontwikkeling door op het juiste moment de juiste hulp te bieden en zo de zelfredzaamheid te stimuleren.  

ZELFVERTROUWEN ONTWIKKELEN

Bij de volgende fase " alleen laten proberen" blijf je er natuurlijk bij en probeer je je kind zelf de handeling te laten verrichten.  Leidt niet maar begeleidt! Geef vooral complimenten als iets lukt!  Zeg dingen als " Wat knap van jou zeg, dat jij dat al kan!  Wat een grote jongen/meid ben jij al!" Dat geeft je kind zelfvertrouwen.  Wanneer je het alleen laten proberen heel veel oefent en herhaalt komt de volgende fase er vanzelf aan!  ZELF DOEN! 

IN DE PEUTERKLAS

Ook in onze klas stimuleren we de zelfstandigheid van onze kindjes.  Zelfstandig worden gaat hier soms erg snel! Bij de start van je kapoen gaan we  vooral alles uitleggen en veel voordoen.  De oudere kindjes spelen hierin ook een belangrijke rol, zij gaan dingen voordoen en de jongere peuters gaan dat gedrag imiteren.  Ze leren erg veel van elkaar!  Automatisch volgt dan ook de fase van het " samen doen".  ALs wij merken dat een peuter iets al goed begrijpt dan gaan we over op het zelf laten proberen.  Soms lukt het nog niet, omdat een kind er motorisch nog niet aan toe is maar samen iets doen, is nog altijd beter dan het helemaal overnemen van je kind omdat het dan sneller gaat. 

We proberen dit dus zeker te vermijden op school en vragen om dat ook thuis te proberen!

Op die manier volgt de fase van " HET ZELF DOEN" vanzelf! 

Waar werken we nu allemaal aan in de peuterklas? 

-  Zelfstandig jas aan en uittrekken

-  Zelfstandig naar het toilet gaan, broek alleen aan- en uittrekken. ( billen vegen doet de juf zelf!)

-  Zelfstandig eten en drinken aan de tafel
    (wij blijven op onze plaats zitten en lopen niet rond met eten)

-  Zelfstandig neus leren snuiten.  

-  Zelfstandig boekentas in en uitladen. 

-  Zelf een vraag durven stellen.

Om thuis ook mee te kunnen oefenen hebben we verschillende stappenplannen ter beschikking.

Hieronder kan je ze, door op het juiste icoon te drukken,  terugvinden.    

Veel succes bij het oefenen 

De peuterjuffen en Jules! 

 

IMG_7310.JPG.jpg
IMG_7304.JPG.jpg
IMG_7313.JPG.jpg
IMG_7306.JPG.jpg
IMG_7304.JPG.jpg
Jas aantrekken!
Neus snuiten! 
Handen wassen! 
Toilet bezoek! 
Aankleden! 
IMG_7454.JPG.jpg
Tanden poetsen! 
bottom of page